Home » Artikelen » Eikeltjes eten..? » Eikeltjes koffie

 Eikeltjes koffie... 

Vroeger werd er op grote schaal van eikels eikeltjes koffie gemaakt en het werd ook door soldaten gedronken in de oorlog.
Geneeskrachtige werking van eikels
Eikeltjeskoffie werd ook traditioneel ingezet bij verschillende klachten.
Zo hebben eikels een geneeskrachtige werking en worden o.a gebruikt bij spijsverteringsproblemen, bloedarmoede, kinderbuikloop, zwakke botten en huidaandoeningen.


Bereidingswijze

Maken van de eikeltjes koffie.

Het maken van de koffie kan op 3 manieren.

Eerst zorg je natuurlijk dat je eikels hebt verzameld en gesorteerd.
Daarna kraak je de noten, en heb je de keuze om ze koud, warm of niet te logen, niet logen zou ik alleen doen als je niet te vaak eikeltjes koffie drinkt i.v.m de tannine.
Ik heb alle 3 de manieren geprobeerd.

Niet logen: Donkere koffie en meer bitterheid maar smaakvol.
Koud logen: donkere koffie met iets minder bitterheid maar ook smaakvol.
Warm logen: Wat lichtere en mildere koffie, meer smaak van noten.

Na het wel of niet logen maal je de eikeltjes grof fijn en doe je ze in de oven op 130℃ voor 30 minuten daarna nogmaals 30 minuten op 200℃ .  Laat ze afkoelen op de bakplaat en maal ze daarna helemaal fijn met een koffiemolen of als je die niet hebt net al ik met de hand en een vijzel.

 

Zetten van de eikeltjes koffie.

Je kunt eikeltjeskoffie op 2 manieren zetten.

Neem ongeveer 2 koffielepels geroosterde eikeltjes koffie en doe dat in een koffie filter. Plaats de filter in een kopje en schenk er kokend water in, doe er langzaam steeds iets meer water bij toe je genoeg heb.

Of.

Doe 2 koffielepels eikeltjes koffie in een kopje en schenk hier het kokende water op. Roer het goed door en laat het even trekken. Je zou het door een zeefje kunnen halen of gewoon zo opdrinken.

 

Liefhebbers kunnen ook een scheutje melk en wat suiker erbij doen...



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.