Home » Artikelen » Welke boter is gezond

Welke Boter is gezond...


Welke boter is nou wel of niet goed voor je en waarom....

Roomboter, geklaarde roomboter, ghee en kokosolie zijn goed voor je daarom kies ik voor deze optie.
Margarine, halvarine en alle dieetboter's zijn niet gezond voor je.

Hier onder lees je er meer over...

 


Roomboter

(Room) boter is goed voor je en heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Boter bevat namelijk vitamine A, D, E en K.

Deze vitamines heeft je lichaam nodig voor:

 • Vitamine A is belangrijk voor de botten, tanden en is een belangrijke antioxidant.
 • Vitamine D heeft je lichaam nodig om de calcium te reguleren. Dit is belangrijk voor de botten.
 • Vitamine E is belangrijk voor het bloed.
 • Vitamine K is belangrijk voor de botten en een goede bloedstolling.

Deze vitamines gaan niet verloren tijdens het verhitten.
Daarom kun je geklaarde roomboter en ghee prima verwarmen en gebruiken tijdens het koken. De voedingswaarden gaan hierdoor niet verloren!

 

Roomboter is gewoon een natuurproduct met weinig bewerking, dat is bij margarine wel anders. Margarine is een bewerkt, onnatuurlijk, gehydrogeneerd fabrieksproduct.

Roomboter bestaat uit de vetten die in melk zitten. Er zit vrijwel geen lactose meer in boter. Verder zitten er allerlei gezonde stoffen in boter zoals vitamine A, D, E en K2, K2 is een transportmiddel voor calcium en dat zorgt er voor zorgt dat de calcium in onze botten en tanden terechtkomt. Verder bevat roomboter ook antioxidanten en natuurlijke linolzuur dat er voor zorgt dat de vetverbranding wordt bevordert!

Daarnaast kan je lichaam de waardevolle voedingsstoffen uit natuurlijke producten, zoals roomboter, veel beter opnemen.

 

Grasboter

Roomboter die gewonnen wordt van melk van koeien die in de wei lopen noemt men “grasboter”. Deze koeien hebben in mijn ogen een normaal en goed leven en staan zo veel mogelijk buiten in de wei.
Grasboter smaakt vaak lekkerder dan gewone roomboter, omdat koeien in de wei diverse kruiden met het gras mee naar binnen krijgen, waardoor de boter die van hun melk gemaakt wordt een meer intensieve, kruidige smaak heeft. 

Zelf geklaarde Roomboter of Ghee maken...


Wat heb je nodig voor +- 500 gram geklaarde boter.

 • 2 pakjes biologische roomboter van gras gevoerde koeien.
 • Steelpan
 • Bakje
 • Lepel
 • koffiefilter of een passeerdoek
 • (Weck) Bewaar pot

 

Doe de 2 pakjes boter in de pan en zet het vuur hoog.
Zodra de helft is gesmolten zet je het vuur wat lager.

Ghee of geklaarde boter is puur vet: alle lactose, water en eiwitten gaan er dus uit. Het water kookt gewoon weg, maar de rest moet je er via het schuim eraf scheppen. ( het witte laagje wat naar boven komt drijven )

Nu heb je geklaarde boter, wil je ghee maken dan moet je de boter nog
30 minuten langer zachtjes laten door koken, daarna laat je de boter door een koffiefilter, passeerdoek of hydrofieldoek  in een (weck) bewaar pot lopen.

Bewaar: In een goed afgesloten pot bij kamertemperatuur, dan is het met gemak enkele maanden houdbaar.

Margarine en Halvarine

Margarine is een vervanger voor boter die in 1869 is uitgevonden door de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés.

Margarine wordt niet uit melkvetten vervaardigd, maar uit geraffineerde olie, vetten en heeft bovendien een aantal toevoegingen om de kleur, de smaak en de stevigheid aan te passen, zodat het op boter lijkt, maar margarine is geen echte boter. Margarine en halvarine ondergaan allebei chemische processen die er bij de vervaardiging van roomboter helemaal niet aan te pas komen.

Halvarine is kunstboter met een vetgehalte van ongeveer 40 procent. Het is gemaakt van plantaardige olie en water en heeft de helft minder vet dan margarine. De naam is dan ook samengesteld uit "half" en "margarine". 

Halvarine is niet geschikt voor bakken en braden omdat er te veel water in zit. In sommige halvarine zitten ook eiwitten die stollen bij verhitting.

Vloeibaar is niet smeerbaar. Hoe krijg je vloeibaar wel smeerbaar? De plantaardige oliën worden gehydrogeneerd, dit proces zorgt ervoor dat er transvetten ontstaan.

Margarine en halvarine hebben dan ook niets te maken met een echt natuurproduct...!!!

Transvetten

Transvet wordt veel gebruikt in (magere) margarine, halvarine, dieet boter, frietvet,  gefrituurde snacks, gebakjes en koekjes.

Een opsomming van de effecten van transvet op de gezondheid:

 • Verhoogd het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot de kans op hart- en vaatziekten;
 • Transvetzuren geven een verslechtering van de LDL/HDL-verhouding en van de cholesterol-HDL-cholesterolverhouding;
 • Transvet verhoogt het lipoproteïne-a en geeft chronisch verhoogde insulinewaarden wat een verhoogde kans op diabetes inhoudt;
 • Transvetzuren veroorzaken inferieur sperma en verlaagde testosteronwaarden bij mannen;
 • Tevens beïnvloeden ze de omzetting van plantaardige omega-3 vetzuren naar verlengde omega-3-weefselvetzuren nadelig.
 • Transvetten zijn helaas heel erg hard gelinkt aan hart- en vaatziekten.

 

Kokosolie / vet

Kokosvet behoort tot de verzadigde vet soorten wat normaal gesproken ongezond voor je is. In dit geval is kokosvet helemaal niet ongezond want Kokosvet behoort tot de middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Deze zuren zijn heel belangrijk voor je lichaam. Zo bestaat een groot deel van moedermelk ook uit laurinezuur.

Er is wetenschappelijk bewijs dat Laurinezuur antibacteriële eigenschappen heeft en dat het virussen kan helpen bestrijden. Wat ook vaststaat is, dat kokosvet beter is om in de bakken en braden en  frituren, dan in bijvoorbeeld olijfolie, omdat kokos als een van de weinige vetten tegen hoge temperaturen kan.

 

Rating: 3.5 sterren
4 stemmen


Reactie plaatsen

Reacties

Silvana Van lier
een jaar geleden

Goede middag, mijn vriend heeft een te hoog cholesterol ( familair) en samen willen we transvetten vermijden. Ik mag geen soya produkten ivm borstkanker verleden. Wat kunnen we het beste als brood boter gebruiken? Groetjes silvana van lier

Puur-eten-leven
een jaar geleden

Beste Silvana,

Bedankt voor je berichtje. Ik ben geen voedingsdeskundige maar als je geen transvetten wil en of mag gebruiken en geen soya kom je haast alleen maar uit op kokosolie, hier zit dit beide niet in. sommige mensen vind het lekker om gewoon een beetje olijf olie op hun brood te doen, maar verder blijft er weinig over want de rest is veel op soya basis.


Liefs,

Puur-eten-leven